Prof. dr. sc. Mislav Jelić, specijalist ortoped, višestruko je međunarodno nagrađivani stručnjak za koljeno. Voditelj je II odjela na Klinici za ortopediju KBC Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1995. godine, a tijekom studija je bio nagrađen Rektorovom nagradom te nagradom Akademika Drage Perovića. Magistrirao je 1998. godine te doktorirao 2001. godine na temi liječenja oštećene zglobne hrskavice. Od više međunarodnih nagrada, najdraža mu je Hughston Award koju je dobio zajedno s grupom autora za najbolji objavljeni rad u najprestižnijem medicinskom časopisu za sportsku medicinu u svijetu American Journal of Sports Medicine u 2008. godini. U tom radu je po prvi puta objavljena metoda transplantacije karakteriziranih hrskavičnih stanica kojom je postignuta puna regeneracija zglobne hrskavice koljena. Time je po prvi puta pokazano da je terapija stanicama uspješnija od dosadašnjih metoda koje su se smatrale zlatnim standardom.

Na međunarodnim natječajima je izabran za prestižne stipendije kojima je zaokružio svoju edukaciju iz koljena: 2004., ICRS (International Cartilage Repair Society) Travelling Fellowship kada je bio pozvani predavač te pratio rad u vodećim centrima u SAD za područje liječenja zglobne hrskavice (npr. Brigham and Womens Hospital na Harvardu …), zatim 2011. ESSKA (European Society for Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy) Travelling fellowship (npr. Mayo Klinika…) kada je također bio pozvani predavač i pratio rad vodećih centara u SAD za liječenje sportskih ozljeda koljena, te 2013 za Knee Society Travelling fellowship (npr. Hospital for Special Surgery NY…) kada je sudjelovao u radu u vodećim centrima u SAD za ugradnju endoproteza koljena.

Prof dr. sc. Mislav Jelić najviše se bavi ugradnjom endoproteza koljena, artroskopskim zahvatima u smislu rekonstrukcije križnih ligamenata koljena, šivanje meniska, zatim liječenjem patelofemoralne problematike. Oko trećina zahvata koje izvodi se odnosi na ugradnju totalne endoproteze kuka.

Prof. Jelić je prvi je u ovom dijelu Europe transplantirao menisk te je također prvi u ovom dijelu Europe bio aktivni dio tima koji je učinio prvu transplantaciju svježeg koštano hrskavičnog transplantata koljena. I dalje vodi na Klinici za ortopediju KBC Zagreb program transplantacije hrskavice i meniska.

Posebno treba istaknuti znanstvenu djelatnost Prof. Jelića u kojoj usko surađuje s Akademikom Slobodanom Vukičevićem s kojim je nositelj dva međunarodna patenta.

Prof Jelić je do sada objavio oko 100 publikacija od kojih je većina međunarodnih.

Njegovi radovi su do sada više od 1500 puta citirani u stručnoj i znanstvenoj literaturi.

Gost Profesor je u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici gdje povremeno odlazi operirati. Aktivni je ili donedavni član više međunarodnih stručnih odbora ESSKA, ICRS, YSOS, … te je član Uredničkog odbora najprestižnijeg europskog časopisa za koljeno, KSSTA.

Od ostalih stručnih djelatnosti je voditelj Savjetničkog odbora tvrtke Bagheera.

 

Nagrade

Patenti