Menisk je jedna od najvažnijih struktura u našem koljenu te svako koljeno ima dva meniska, medijalni odnosno unutarnji te lateralni odnosno vanjski menisk. Polumjesečastog je izgleda te ima 3 glavne funkcije: smanjuje opterećenje na zglobnu hrskavicu, omogućuje pokretljivost koljena te je važan za stabilnost koljena. Medijalni menisk preuzima oko 50% opterećenja na zglobnu hrskavicu te se znatno češće ozlijeđuje od lateralnog meniska koji je puno bitniji za očuvanje koljena te preuzima oko 70% opterećenja na zglobnu hrskavicu. Ukoliko je menisk u koljenu prethodno odstranjen, dolazi do ubrzanih degenerativnih promjena u samom koljenu, odnosno do artroze ili osteoartritisa koljena. Stoga je od neobične važnosti tijekom operacijskog zahvata na menisku, menisk ili pokušati spasiti ako je moguće ili ako nije, odstraniti ga u najmanjoj mogućoj mjeri.

 

 

 

Parcijalna meniscektomija

Zahvati na oštećenom menisku se danas izvode isključivo endoskopskim operacijskim zahvatom na zglobu, odnosno artroskopskim zahvatom. Zahvat se izvodi kroz dvije male rupice na koljenu, kroz jednu se u koljeno stavlja artroskop a kroz drugu instrument s kojim se izvodi sam zahvat. Artroskopska parcijalna meniscektomija je minimalno invazivna metoda odstranjenja dijela meniska koji je oštećen. Tim zahvatom dobivamo uspješan rezultat u 90% operiranih pacijenata.

 

 

 

Šivanje meniska

Zasigurno najbolji način liječenja oštećenog meniska jest njegova rekonstrukcija šivanjem mjesta oštećenja meniska. Taj zahvat se izvodi kada god je moguće te u 80 % slučajeva dolazi do uspješnog cijeljenja sašivenog meniska. Tim zahvatom se spriječava ubrzana artroza nakon meniscektomije.

 

Transplantacija meniska

U slučaju kada se menisk odstrani u potpunosti (subtotalna ili totalna meniscektomija), dolazi do ubrzanog nastanka artroze koljena. U otprilike 5-10% pacijenata s odstranjenim meniskom počinju bolovi prije nego je došlo do artroze te to stanje zovemo postmeniscektalni sindrom. Tim pacijentima se može pomoći transplantacijom meniska. S ponosom ističemo da je Prof Jelić učinio prvu transplantaciju meniska na ovim prostorima te je do sada stekao najveće iskustvo i ima najveći broj uspješno transplantiranih meniska u Republici Hrvatskoj. Sam zahvat se izvodi artroskopski, menisk je uzima od donora u sklopu transplantacije organa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Umjetni menisk

Napredak ortopedije koljena je doveo do razvoja tehnika kojim se koljeno može u potpunosti rekonstruirati. Jedan od načina potpune rekonstrukcije ozlijeđenog koljena je i ugradnja umjetnog meniska nakon parcijalne meniscektomije. Iako je parcijalna meniscektomija minimalno invazivan zahvat, ipak čak i tako minimalno odstranjeni menisk može dovesti do artroze nakon više od 20 godina. Način da se sekundarna artroza nakon parcijalne meniscektomije barem uspori je umetanje umjetnog meniska na mjestu gdje je dio meniska odstranjen. Ta se tehnika izvodi u potpunosti artroskopski.